KAKO IZABRATI PRAVI VRTIĆ

Nekada je izabrati vrtić bilo lako, presudno je bilo mesto stanovanja i blizina vrtica, pored dostupnih baka I deka I sporijeg tempa života jedino pitanje je bilo da li želite da date dete u vrtić?

Danas je ta odluka postala nauka za sebe, u nekim trenucima I opterećujuća, a mi vrtići se utrkujemo sa ponudom, programom, povlasticama kako bi animirali što više polaznika. U koliko niste imali ili ste imali sreće, kako ko posmatra, da Vaše dete ne bude primljeno u državni vrtić tada počinju muke odabira privatnog vrtića.

Jasno je da je prvi parameter i dalje lokacija vrtića, udaljenost od kuće, posla ili bake I deke, ali stvari tada ne postaju lakše jer se na potezu od par ulica u Beogradu danas može pronaći I do deset različitih vrtića. Pored toga važan faktor pri donošenju odluke je i akreditacija od strane Ministrastva prosvete koja Vam omogućava da ostvarite pravo na subvenciju Grada Begograda u privatnim vrtićima.

Postoji par pitanja koje sebi treba da postavite: Da li smo stvarno spremni da dete damo u vrtić? Šta nam je najvažnije da nam vrtić pruži (bezbednost, negu, socijalizaciju, boravak na otvorenom, razvoj, vaspitanje) I par caka koje ćemo podeliti sa Vama kako da odaberete vrtić po vašoj meri, ipak ne zaboravite da je  konačan sud uvek na vašem detetu,  uspešnosti adaptacije I da li mu prija vrtić u kome boravi.

Za početak najbolje je da imate direktnu preporuku nekog od roditelja jer je to često najpouzdaniji način da suzite izbor, ali opet to ne mora da znači da će vašem detetu I vama ta ustanova biti po meri. Uz preporuku, danas internet može biti od velike pomoći,  pogotovo društvene mreže na kojima većina vrtića prezentuje svoj rad sa decom, sem tekstova I slika, ukoliko znate šta tražite na taj način možete saznati puno o ustanovi, nekad I više nego što oni žele. 😊 Važno je da svoj izbor suzite na realan broj koji ćete moći da obiđete I upoznate se deatljnije sa svime što vrtići nude.

Tu kreće prava potraga za onim što vama treba, postoji nekoliko parametara koji će vam pomoći da shvatite da li ste na pravom mestu. Tri ključne stvari su ipak 1. Prostor 2. Program I 3. Osoblje.

 

  1. Prostor sam po sebi ne može otkriti mnogo, danas imate izbor prelepih kuća,vila i sl. Ali onda kad ste ušli u sam prostor obratite pažnju, kako on diše, kako je organizovan, stavite se u poziciju svog deteta, ne zaboravite da oni doživljavaju prostor monogo drugačije od nas odraslih. Obratite pažnju da li prostor odiše toplinom, da li postoji dovoljan izbor igračaka, da li su one dostupne detetu, da li je prostor namešten kako bi animirao Vas ili Vaše detete. Obratite pažnju na toplinu prostora u smislu osećaja koje ono ostavlja na Vas, čest komentar sa kojim se mi srećemo kao prvim utiskom je zamerka što se vrtić nalazi u stanu, ali probaćemo da vam objasnimo zašto to nije tako loša ideja, čak naprotiv… Najvažnije kod prostora je zapravo kapacitet koji on poseduje, koliko dece u njemu boravi i u kolikim prostorijama, da li se deca u njemu slobodno kreću ili su ograničena na grupne sobe. Mi smo se vodili idejom da je najvažnije za dete da se oseća prijatno i što prirodnije, danas mali broj dece raste u kućama, mi verujemo da za dete, s obzirom da provodi veliki deo svog dana kod nas, prostor bude osmišljen i organizovan najsličnije roditeljskom domu. Deca se kreću slobodno kroz sve prostorije koje su potpuno prilagođene njima, na taj način su osamosteljeni i sigurni. Važan faktor prostora je svakako i bezbednost, stepenice, pragovi, prozori, staklene površine na sve te stvari je važno da obratite pažnju. Ne zaboravite boravak na otvorenom, obratite pažnju da li je dvorište obezbeđeno da li ima dovoljnu površinu da u njemu boravi veći broj dece i sl. U našem slučaju mi smo uz sam Karađorđev park, mada na prvu loptu odsustvo dvorišta  može stvoriti dilemu, ali sa druge strane mi boravimo dva puta dnevno u parku koji je mnogo veće površine, u kome pravimo eksperimente, sadimo drveće u saradnji sa zelenilom Beograd, igramo se loptom, vežbamo, trčimo i rastemo na otovrenom.

Caka* Povedite dete sa sobom, posmatrajte ga pažljivo, kojom brzinom se opušta u prostoru, prilazi igračkama, da li se odvaja od Vas ili Vas prati u stopu…ono će Vam dati odgovor onda kada ni sami niste sigrurni.

  1. Program- sama reč zvuči komplikovano za decu uzrasta od 1-7 godina, ali verujte da je veoma važan, tu ne spadaju samo aktivnosti i koliko će pesmica dete naučiti i veština savladati, skoro svaki vrtić danas ima strane jezike, kreativne radionice, sportske školice i sl.., već mnogo važnije, koliko je dece na koliko vaspitača raspoređeno, da li se prati induvidalan razvoj, da li Vas pri upisu vaspitači pitaju: koje su navike vašeg deteta, kako se uspavljuje, kako jede,šta voli a šta ne, oblačenje, da li ima nadimak, omiljena igra i sl..ako daju značaj takvim stvarima onda je vaše dete centar programa i vaspitači imaju vremena i prostora da mu se zaista posvete, u tom slučaju malo je verovatno da će vaše dete odbijati vrtić i da se u njemu neće osećati prjatno…

Caka* Tražite da vam pokažu raspored dnevnih aktivnosti, obroka i odmora, svaka ustanova trebalo bi da poseduje takav raspored. Uvid u raspored može vam  pomoći da krenete sa adaptacijom i pre same adaptacije u vrtiću, u smislu dnevnog spavanja, ustajanja, vreme u koje se ruča i sl…što se manje ritam dana u vrtiću razlikuje od ritma koje dete ima kod kuće utoliko prilagođavanje na vrtić proazi lakše.

 

  1. OsobljeAko se dobro zamislite, shvatićete da je ovo najvažniji faktor, ako se prisetite svog detinjstva i sećanja na vrtić u većini slučajeva shvatićete da se na prvom mestu najasnije sećate drugara i odmah zatim vaspitačica, u sećanju je po neka igračka i vrlo malglovito raspored prostorija i sam prostor, a nekom ostane i hrana u sećnju😊. Vaspitačice su najčešće te koje su odigrale glavnu ulogu u tome da li ste voleli vaš vrtić ili ne. Zato, kada obilazite vrtić tražite da upoznate vaspitačice, ne dozvolite da Vas kroz vrtić sprovodi vlasnik ili menadžer bez da vas upozna sa vaspitačem zaduženim za vaše dete. Ako ste u mogućnosti da vidite kako se druga deca ponašaju sa vaspitačicama bilo bi idealno, da li su opuštena, zovu ih imenom, kao i kako se vaspitačice odnose prema njima. Jedna od većih trauma za decu kada se jednom naviknu na vrtić je promena vaspitačica, tada kreću često muke za decu, a nažalost danas se vaspitačice jako brzo menjaju u privatnim vrtićima a složićete se da su one stub odrastanja i sigurnosti u obdaništu, one prosto moraju da se svide kako vama tako i, mnogo važnije, vašem detetu.

Caka: Upoznajte se pri obilasku vrtića sa sa vaspitačima zaduženim za grupu u koju će vaše dete ići, na prvom mestu to je vaše pravo.

Svaki vrtić ima svoju priču, ono što ga po nečemu izdvaja, počev od imena, reputacije pa preko ideologije. važno je da krenete na vreme i pronađete mesto u kome će vaše dete bezbrižno rasti, a da bi to bilo moguće na prvom mestu vi morate imati poverenja u ljude i mesto u kome vaše dete boravi, dođite, upoznajte nas možda smo baš mi ono što tražite.

Vrtić Kobajagi37632213_2388369714723392_1818073924278157312_n

 

Tagovi: